Zegelring met familiewapen

Zegelring met familiewapen

21/06/2019

“Ik heb een zegelring met familiewapen van mijn vader en ik wil er exact nog zo een.” Het betrof een zegelring met een carneool (roodbruine edelsteen) die is voorzien van een gravure met het familiewapen van de man. De basis van de ring was 18 karaats geelgoud. Met mijn 3D-tekenprogramma toog ik aan het werk en printte een 3D-tekening van de zegelring als een wassen model. Hiervan maakte ik een mal waarin ik het metaal kon gieten om het geheel ambachtelijk af te ronden. Resultaat, een uniek sieraad met een enorme persoonlijke waarde.

Read More


Trouwringen met een twist

Trouwringen met een twist

21/06/2019

Ze gingen trouwen, over drie weken. Of ik daar iets voor kon regelen? Een goeie vriend van mijn baas bij mijn andere part time werk... Zo, dat is pas bijzonder! Een baas die klanten naar jou doorverwijst. Natuurlijk kon ik dit wel maken. Dit paar ringen is gemaakt voor een avontuurlijk stel. Ze ontmoetten elkaar bij de berg die ze beide aan het beklimmen waren. Om dit vast te leggen staan binnen in de ring de contouren van deze berg gegraveerd. Het witgoud maakt een halve draai, wat nog best een spannende onderneming was met zo’n kostbaar stuk witgoud. Het lukte uiteindelijk gemakkelijk om zonder beschadigingen te torderen en het resultaat mag er wezen!

Read More


Antieke ring met zelf gevonden bergkristal

Antieke ring met zelf gevonden bergkristal

21/06/2019

Antieke ring met zelfgevonden bergkristal “Denk je dat je hier iets leuks mee kan?” De man overhandigde een bergkristal. Hij had deze gevonden tijdens de vakantie met zijn vriendin en kreeg het idee om het bergkristal in een oude ring die ze mooi vonden te laten verwerken. Een frisse uitdaging! Ik verdiepte me in het bewerken van bergkristallen en enkele theorielessen en drie diamantslijpschijven verder ontdekte ik het geheim van de steen. Eerst sleep ik het bergkristal rond en voegde een facet (platgeslepen gedeelte voor optimale weerkaatsing van het licht) toe. Check! De oude ring had drie parels op een rij die ik heb vervangen door een ronde zetkast waar ik het geslepen stukje bergkristal inzette. Het gehele proces liep niet helemaal van een leien dakje. Op oude sieraden kun je zachtsoldeer aantreffen vanwege eerdere reparaties. Voor de stevigheid en levensduur moet dit soldeer vervangen worden. Zo ook bij deze ring waar ik een aanzienlijk deel soldeer moest vervangen. Maar het resultaat was ernaar: een unieke ring met zelfgevonden bergkristal.

Read More


Hanger Flamingo's

Hanger Flamingo's

21/06/2019

De man vroeg mij om een hanger te maken. “Het liefst iets met twee flamingo's die zo'n hart maken op een ruitje of een cirkel.” Ik vroeg of de achtergrond een specifieke betekenis voor hem had of dat het ook goed was om daar iets anders voor te bedenken. “Dat maakt me niet echt uit”, antwoordde hij. Ik maakte twee flamingo's uit zilver met de pootjes van fijn zilverdraad, de lichamen van gezaagd zilverplaat met fijn gedetailleerde gravures. De snavels richtte ik naar elkaar toe. Op de achtergrond plaatste ik een waterlelie waarvan de nerven van het blad overvloeien naar een waterrand. Zo lijkt het alsof de flamingo's in het water staan. Een harmonisch geheel dat zeer in de smaak viel.

Read More


Hanger bergen

Hanger bergen

21/06/2019

Deze man wilde een cadeau voor zijn vrouw voor hun trouwdag. Aangezien ze beiden erg fan waren van Hiken en klimmen en hij haar ten huwelijk had gevraagd op een berg heb ik in overleg uiteindelijk deze hanger voor ze gemaakt. Het zilver heb ik met de hand gegraveerd en hierna geoxideerd. Dit geeft een zwartige oxidelaag op het zilver en creëert een mooi contrast.

Read More


Kingdom hearts keyblade

Kingdom hearts keyblade

21/06/2019

“Wat kan ik haar cadeau geven?”, vroeg een goede vriend mij over zijn vriendin. Omdat zij een groot fan is van het spel Kingdom Hearts, besloot hij tot een keyblade ofwel een ketting met sleutel en hart. Sleutels en sloten spelen een belangrijke rol in het spel. De vriend droeg zelf twee acrylaten (soort plexiglas) voorbeelden aan die ik kon gebruiken als leidraad. Ik koos voor de combinatie zilver met messing voor de sleutel en daarbij nog notenhout voor het hart. Relatief goedkope maar zeer zeker sterke materialen. Ook wilde ik spelen met de duidelijke kleurverschillen van deze materialen en het hart afronden met het gouden gevoel.

Read More


Bedel zuiger

Bedel zuiger

21/06/2019

Deze man wist wat hij wilde, een zuiger! Een onderdeel van een verbrandingsmotor. Hij had een oude bedel, ooit, lang geleden cadeau gekregen van een goeie vriend. Die zou hij mij wel opsturen als zijnde voorbeeld. In eerste instantie wilde hij een gouden replica van het zilveren voorbeeld, ik wist hem ervan te overtuigen dat ik een betere optie had. Ik was er namelijk van overtuigd dat ik dat “beter” kon. Met de toevoeging van geoxideerd zilver en meer detailwerking heb ik mijn best gedaan om de miniatuur wat meer leven te geven. Een Prachtige bedel waar ik immens trots op ben! Later belde de klant mij nog even na om aan te geven dat hij het had ontvangen, dat hij meer dan tevreden was en dat hij alvast aan het sparen was voor de volgende opdracht! Ik zeg, laat die miniatuur gouden motor maar komen!

Read More


Trouwringen

Trouwringen

21/06/2019

Ik kende de man van de middelbare school, zo grappig. Jarenlang niet gesproken en ineens krijg je een berichtje. Hey! Alles goed? Jij was goudsmid toch? Na een kort WhatsApp gesprek bleek dat hij ging trouwen en hij aan mij had gedacht voor de trouwringen. Superleuk om zoiets te horen natuurlijk. We spraken af om eens met een kopje koffie het te hebben over wat ze nou precies wilden. Hier kwamen wat 3D ontwerpen die ze een beter beeld gaven van mijn idee. De man was meteen al verkocht en na wat kleine aanpassingen was dit bij de vrouw ook het geval. De Dames ring is een geelgouden 3D geprinte ring. Omdat haar vriend een muzikant is, is er een gitaartje in verwerkt hiernaast staat zijn naam en de trouwdatum er ook in gezet. Deze geelgouden ring is hierna samen vast gesoldeerd aan een dunne witgouden ring waarbij er rekening is gehouden om in de toekomst nog diamantjes er bij in te kunnen laten zetten. De heren ring is een zilveren gesmede ring gecombineerd met een gladde en strakke geelgouden ring. Aan de binnenzijde van deze ring staat een peertje, een persoonlijk symbool voor het stel en hier naast staat haar naam in het Arabisch. Twee ontzettend persoonlijke ontwerpen op maat en smaak gemaakt.

Read More


Hanger nuka cola

Hanger nuka cola

21/06/2019

“Wat kost dat nu… zo’n zilveren ketting met hanger?” De man bleek een enorme fan van het spel Fallout, een post-nucleaire apocalyptische game waarin je moet zien te overleven. Waar ik trouwens zelf ook aardig bekend mee was dus dit hadden we gemeen. En dat kwam heel goed uit. Hij vertelde wat hij voor ogen had en gaf me na mijn verhaal complete vrijheid voor een zilveren ketting met hanger. Dé ideale situatie voor een maker! Ondanks dat ik Fallout redelijk goed kende, dook ik toch nog even dieper in het verhaal. Uiteindelijk koos ik als basisvorm een kroonkurk met het logo van Nuka-Cola uit Fallout - met de kroonkurk van het fictieve Cola-merk kun je aankopen doen. Aan de achterzijde koos ik voor de New California Bear, het logo met de tweekoppige beer uit de game Fallout New California. De hanger tekende ik eerst uit in 3D-software waarna ik het printte met mijn ultimaker. Daarna goot ik het ontwerp in zilver volgens de Delftse gietmethode. Een aardig klusje, een fraai resultaat en een blije klant.

Read More


Schedelringen

Schedelringen

03/06/2019

“Ik wil dat je een gouden skull ring maakt. Zo’n schedelring als Sylvester Stallone draagt in de film The Expendables.” De klant was in dit geval een goede vriend van me; een uitdagende opdracht en om die reden extra spannend. Inspiratie voor de skull ring wilde ik halen uit het Mexicaanse feest ‘Dios de los Muertos’. De aparte stijl van ‘De Dag van de Doden’ paste bij de gedachten die de vriend had over de uitstraling van zijn skull ring. Om het nog abstracte concept te visualiseren maakte ik eerst een wassen model van de schedelring. Met was kun je lekker modelleren en je ziet direct de juiste verhoudingen. Ondertussen had ik ook uitgerekend hoeveel gewicht aan goud er in deze skull ring zou gaan. Dat bleek meer dan de vriend voor ogen had. Uithollen van het wassen ontwerp bracht de oplossing. Van dit ontwerp maakte ik een mal om hierin een perfect gouden afdruk te gieten. Het resultaat was een prachtige schedelring; een unieke blikvanger die de vriend uitsluitend draagt bij zeer bijzondere gelegenheden.

Read More


Showing posts 11 - 20 of 32

Menu